En? Heb je de meditatie nog gedaan uit mijn vorige blog?

Zoals ik al eerder schreef, los je stress niet op met meditatie. Stress ontstaat door het ontbreken van helderheid over wat je wilt en waarom je dat wilt.

Stel je moet op tijd het vliegtuig halen om op vakantie te gaan.
Je weet hoe laat je er moet zijn en hoe laat je dus van huis moet gaan.

Op het moment dat je de deur uit wilt stappen, komt de buurvrouw voor een bakkie koffie.
Wat doe je? Ga je koffie drinken en kijk je wel hoe het verder loopt?

Nee, natuurlijk niet.
Je zegt dat je het vliegtuig moet halen en vertrekt.

Je hebt een helder doel en je weet waarom.

Om de vakantie te plannen heb je de tijd genomen én je hebt een beslissing genomen en het ticket geboekt.

De meditatie van gisteren is de tijd en de rust die je hebt genomen. Vandaag is het tijd om te kijken wat je wilt.

Doe de meditatie van gisteren, of ga even 5 minuten rustig met je ogen dicht zitten en doe dan deze opdracht. Zo krijg je helder wat je wilt:

Stap 1: Brainstormsessie (5 minuten)
Neem een blanco vel papier en een pen. Schrijf bovenaan het vel: “Wat wil ik?” Zet een timer voor 5 minuten. Begin met schrijven en noteer alles wat in je opkomt, hoe klein, groot, wild of praktisch ook. Laat je gedachten vrij stromen en probeer niet te oordelen over wat je opschrijft.

Stap 2: Reflectie op motivaties (3 minuten)
Bekijk na de brainstormsessie je lijstje en kies één van de items die je hebt genoteerd. Onderzoek vervolgens waarom je dat specifieke doel wilt bereiken. Stel jezelf vragen zoals: Wat motiveert mij om dit te willen? Hoe zou het behalen van dit doel mijn leven verbeteren? Neem 3 minuten de tijd om je gedachten hierover op te schrijven.

Stap 3: Verbinding met waarden (2 minuten)
Onder het doel waarover je hebt nagedacht in stap 2, schrijf je in twee minuten op welke persoonlijke waarden of overtuigingen hieraan ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld, als je wilt reizen, is het omdat je waarde hecht aan avontuur, vrijheid of ontdekking. Het begrijpen van deze diepere waarden kan je helpen om meer verbinding te voelen met je doelen en motivaties.

En als je wilt, stap 4: Actieplan (2 minuten)
Onder de gemarkeerde items op je lijstje schrijf je in twee minuten kort op welke eerste kleine stap je kunt nemen om dichter bij elk van deze doelen te komen. Dit kan iets eenvoudigs zijn, zoals een telefoontje plegen, een e-mail sturen, of een korte notitie maken.

Na deze oefening zal je een helderder beeld hebben van wat je wilt en waarom. Het zal je helpen om gefocust te blijven op je doelen en stappen te zetten om die te bereiken.

Veel succes!

Frank Bruining

P.S. Het lijkt allemaal simpel en misschien ken je dit soort oefeningen wel. Ik heb zelf gemerkt dat, wanneer ik zo’n oefening doe, ik iedere keer weer verbaasd ben over het effect. Vooral het echt op papier opschrijven maakt voor mij een verschil.