Zittend op een bankje aan de haven, genietend van het zachte briesje en het kabbelende water, raakte ik in gesprek met een oudere man die naast me plaats nam. Hij begon enthousiast te vertellen over zijn prachtige boot, een erfstuk van zijn vader.

Hij vertelde me hoeveel tijd en moeite hij in het onderhoud van zijn boot had gestoken, hoe hij de kleinste oneffenheden had weggewerkt en de boot had voorzien van de nieuwste technische snufjes. Hij was er trots op, en dat was duidelijk te merken.

Maar ondanks zijn liefde voor zijn boot, was er iets dat ontbrak. Hij sprak niet over de avonturen die hij had beleefd op zee, de bestemmingen die hij had bezocht, of de verhalen die hij had verzameld tijdens zijn reizen.

Toen ik daarnaar vroeg, keek hij me wat beduusd aan. Hij mompelde iets over tijdgebrek, andere verplichtingen en de zorgen over beschadigingen aan zijn boot tijdens het varen.

Terwijl ik naar zijn verhaal luisterde, drong het tot me door dat hij zo gefocust was geweest op het perfectioneren van zijn boot dat hij vergat waarvoor een boot eigenlijk bedoeld is: om te varen, om de horizon te verkennen, om nieuwe avonturen aan te gaan.

Ik herken dat bij veel andere mensen en ook bij mezelf.

Consistentie is heel belangrijk om de resultaten te krijgen die van belang zijn.

We zijn wel consistent, maar doen we wel het juiste?
Ik kan bijvoorbeeld heel consistent zijn in het kijken van een boeiende serie. Of dat nou echt van belang is, niet echt.

Of heel lang aan m’n website morren.
Belangrijk? Jazeker.

Maar het consistent geven van webinars biedt veel meer waarde en vind ik ook nog eens super leuk. Dus daar zou ik zelf wat meer consistent in kunnen zijn.

Nu jij.

Twee vragen heb ik voor je:

Wat zou je consistent moeten doen, maar doe je niet?

Wat doe je consistent, en zou je mee moeten stoppen?

Nou vooruit, een derde vraag dan:

Als je zou doen wat je zou moeten doen, welke resultaten krijg je dan?

Groetjes,

Frank Bruining