Kan dat…Niets met Stress hebben?
Onlangs was ik te gast bij Digitaal Snellezen in de TV studio in Hilversum. Ik mocht wat vertellen over Mindful Lezen. Het begon al met de vraag ‘wat heb jij met stress?’
‘Ik heb daar helemaal niets mee’, was mijn antwoord. Vroeger zei ik altijd dat stress niet bestond. Toch weet ik nu wel beter. In 2002 zat ik niet voor niets 3 maanden thuis… Kijk het interview onderaan dit artikel.
We zijn gewend aan stress
We krijgen vandaag de dag zoveel prikkels en we leven zo onnatuurlijk dat je geen geleerde hoeft te zijn om te weten dat ons lichaam veel te verduren heeft.
Het vervelende is dat we stress meestal te laat opmerken. Dat komt omdat we signalen van ons lichaam minder herkennen of toelaten door allerlei afleidingstactieken. Denk aan alcohol, koffie, tv kijken, vet voedsel, snoepen en te hard werken.
Natuurlijk beloven we onszelf dat we gaan veranderen, maar ondertussen wennen we aan een bepaald stresslevel en denken we dat we ons goed voelen…
Ik heb zelf jaren gedacht dat ik gezond en gelukkig leefde. Toch klopte er iets niet…
Hoe herken je signalen van stress?
Ik noem een aantal signalen waarvan ik er zelf ook een paar lang heb genegeerd:
- Concentratieproblemen
- Jezelf verliezen in je werk
- Moe, geen energie en lusteloos
- Onverschilligheid
- Piekergedachten
- Je vindt niets meer leuk (wat je eerst wel leuk vond)
- Slechtere lichamelijke conditie (snel ziek)
- Geen zin in seks
- Slaapproblemen
- Besluiteloos (hoofd- en bijzaken niet kunnen scheiden)
- Vergeetachtigheid
- Fysieke klachten zoals nekpijn, hoofdpijn, hartkloppingen
- Overgevoelig voor prikkels
- Sneller boos of verdrietig
Ik was bijvoorbeeld heel snel boos, vaak last van hoofdpijn, was altijd moe, veel aan het werk en vond niets meer leuk. Als ik toen wist wat ik nu weet, had ik veel eerder kunnen ingrijpen. Daarom introduceer ik ook binnenkort de online cursus 100% Stressvrij Leven.
Mag jij niets doen?
Dit weten we toch wel? Als we niet voldoende aan ontspanning doen en ongezond leven, heeft dat een nadelig effect op ons welzijn. Uiteindelijk worden we gedwongen rust te nemen. Net als ik in 2002, toen ik een koprol vanaf mijn motor maakte…
Hoe is dat met jou?
Vaak gunnen we onszelf de tijd niet om tot rust te komen. Maar ook omdat we niet weten hoe we simpel en effectief kunnen ontspannen en ook nog eens allerlei onnatuurlijke gedachten hebben over ‘even niets doen’.
Mag jij niets doen? Hoe vaak per dag ben je aan het werk en hoe vaak ben je productief?
Op de automatische piloot
Maar zijn we wel in staat om bewust te zijn van ons leven. Zoals ik het zie leven mensen teveel in hun ‘overlevingsstand’. Op een manier die ze vaak zelf niet door hebben. Een soort automatische piloot en daardoor een stuk minder bewust.
Het probleem hiervan is dat ze de wereld een stuk minder prettig zien dan in werkelijkheid.
“De wereld ziet er een stuk gevaarlijker uit als je aan het overleven bent.”
Dit uit zich in gedrag dat niet past bij de persoon zoals een ‘kort lontje’ of leuke dingen opeens niet leuk meer vinden. Ook het inlevingsvermogen vermindert drastisch omdat onze hersenen tijdens vechten of vluchten echt niet hoeven te weten wat ‘de vijand’ nodig heeft.
Flexibeler leven? Het kan simpel!
Hoe beter we ons voelen, hoe prettiger onze relaties zijn en hoe makkelijker en flexibeler we worden in het omgaan met verschillende situaties in ons leven.
Wanneer we beter om kunnen gaan met allerlei situaties, gaan we ons nog beter voelen en komen zo in een positieve vicieuze cirkel terecht. We gaan ons prettiger voelen en daardoor beter voor ons zelf zorgen. We worden steeds bewuster van alles, zonder dat het overweldigend is.
Eigenlijk gaat het meer over Mindful Leven. Voor mij betekent Mindful Leven 100% Stressvrij jezelf kunnen zijn zodat je met veel aandacht jouw eigen leven beleeft en investeert in je eigen gezondheid.
Stress is er in twee varianten
- stress die behulpzaam is
- stress die niet behulpzaam is
Beiden geven dezelfde signalen af aan je lichaam, namelijk: VECHTEN OF VLUCHTEN. Dat betekent dat je hart sneller gaat kloppen, er adrenaline wordt aangemaakt en meer bloed naar de spieren moet.
Je lichaam gebruikt in een stresssituatie snelle suikers als energiebron (vet verbranden duurt te lang) en je kunt er voor gaan.
In sommige situaties erg handig om te kunnen vluchten of vechten. Maar om de hele dag door paraat te staan, is niet de bedoeling.
Is het wel echte stress?
Uiteraard is het echte stress, maar het scheelt nogal of je voor een voor een hongerige leeuw staat of voor een volle mailbox…
Wanneer jij piekert, geef je constant stress signalen af. Misschien zie je allemaal doemscenario’s in je hoofd.
Aangezien jouw mind het verschil niet kent tussen fantasie en werkelijkheid, gaat jouw lichaam zich voorbereiden om met het gevaar kunt omgaan. Zoals aanmaak van adrenaline en een hart dat sneller gaat kloppen om meer bloed naar de spieren te krijgen. Er wordt glucose onttrokken (snelle suikers) en je stofwisseling gaat in de vertraging.
Teveel in deze overlevingsstand geeft allerlei stressklachten zoals in de bovenstaande opsommingslijst en kan zelfs overgewicht veroorzaken doordat je stofwisseling trager is en je meer trek hebt in zoetigheid en ongezonde snacks.
De 3 oorzaken van stress
In het interview geef ik een drietal oorzaken van stress die je misschien niet verwacht:
- Niet weten wat je wilt
- Stinkgedachten; ook wel een slechte mentale hygiëne 🙂
- Te snelle ademhaling
Meestal worden gebeurtenissen in je leven als aanleiding genoemd voor stress. Dit kan te maken hebben met geld, relaties, maar ook een sterfgeval of ziekte. De situatie op zich kan spanning opleveren, dat is zeker. Maar hoe je ermee omgaat bepaalt of je langdurige stress krijgt dat omslaat naar overspannenheid.
Meer dan denken
Hoe bewuster je iedere dag leeft en je voldoende rust neemt helpt je sterk te staan in situaties die stress kunnen opleveren. Door te weten wat je wilt, uit je conditionering te stappen en rustig te blijven ademen kun je meer aan ‘dan je denkt’.
Verlaag je stresslevel, adem rustig
Ik wil het voor nu beperken tot ademhalen. Ik heb gemerkt dat mijn ademhaling sinds dat ik koud douche veel rustiger is. Ook tijdens het hardlopen adem ik heel rustig. Hierdoor verlaag ik mijn hartslag en kan ik het langer volhouden met eenzelfde snelheid.
Hoe snel adem jij?
In mijn cursussen doe ik altijd een korte test waarmee we het aantal ademhalingen per minuut registreren. De meeste mensen komen uit op een frequentie van 12-20 per minuut.
Heb jij het gevoel dat je de hele dag aan het hardlopen bent?
Iemand die net aan het hardlopen is, heeft ongeveer een frequentie van 16 per minuut. Dat is een normaal cijfer. Maar als je deze frequentie dag in dag uit hebt, kun je je voorstellen dat dit een enorm effect heeft op je algehele welzijn, maar ook op het slijtageproces van je organen.
Net als met een auto. Wanneer je die constant teveel belast, slijt de motor sneller. Ik loop liever niet de hele dag hard, en zeker niet achter de feiten…
Wat is een normale ademhaling?
Een geadviseerde rustademhaling heeft een ritme van ongeveer 6 ademhalingen per minuut.
Hoe lager je ademhaling, hoe lager je hartslag en hoe minder jouw lijf het gevoel heeft van stress (en ook minder suikers verbrandt). Hoe hoger de ademhaling, hoe sneller ook je hartslag.
Een groot onderzoek in Noorwegen (Nauman-2011) heeft aangetoond dat er een verband is tussen een stijging van de rusthartslag door de jaren heen en het overlijdensrisico.
Test zelf je ademhaling. Meet eerst normaal en daarna ga je je ademhaling omlaag brengen door rustiger te ademen (niet dieper). Voel het verschil maar.
Meet ook het verschil eens in hartslag. Dus meet je polshartslag door 30 seconden het aantal slagen te tellen en vermenigvuldig dat met 2. Dan heb je je hartslag per minuut. Doe dat met een normale en een langzame ademhaling.
Meditatie helpt
Verschillende meditatietechnieken bieden een uitkomst en zorgen ervoor dat je kunt ontspannen. Zo ook Mindfulnesstrainingen. Gelukkig heeft de wetenschap de laatste jaren aangetoond dat meditatie effect heeft op je welzijn en stressniveau.
Grote bedrijven als Google weten dit al langer en hebben meditatie vast onderdeel gemaakt in hun personeelsbeleid.
Nadeel van veel van dit soort cursussen is dat je weer heel veel moet leren voordat je het goed kunt toepassen. Vaak is het ook lastig toe te passen omdat je er tijd voor moet uittrekken en in een speciale houding moet zitten.
Simpele Ademtechniek
Zelf gebruik ik in mijn 100% Stressvrij cursussen een hele simpele ademtechniek die je overal kunt doen. Variërend van 1 tot 10 minuten. Voordeel is dat je dat dus direct en overal kunt toepassen. Zelfs in de auto terwijl je rijdt!
Tijdens en na de ademtechniek is je hoofd leeg en adem je een stuk minder snel. Zelfs de mensen die al een lage ademhalingsfrequentie hebben…
Zo schrijft cursiste Mariëtte:
de cursus “100% stressvrij jezelf zijn” heeft mij weer helpen focussen. Ik was even de weg kwijt door grote veranderingen van zowel mijn privé- als werksituatie. De tools die Frank aanreikt tijdens deze cursus zijn goud waard. Ze zijn toepasbaar op elke moment van de dag en helpt mij om te focussen en bij mijzelf in mijn eigen kracht te blijven. Daarnaast is de tijdsinvestering die je voor deze cursus moet doen minimaal met een 100% resultaat in ontstressen. Dank je Frank ik heb weer eens goud van jou gekregen……
Mijn kennis is beschikbaar
Het afgelopen jaar is er bij mij zelf veel veranderd. Ademhaling is werkelijk waar de sleutel tot verandering. Je hebt het altijd bij je en je hoeft er niets extra’s voor aan te schaffen.
Veel van mijn coaching en cursussen geef ik voor bedrijven. Ik wil mijn kennis en ervaring graag delen zodat meer mensen hiervan kunnen profiteren.
Bekijk nu het tv interview
Video door: Jeffrey Willems Media
Photo credit: ovidiu onea CC BY-NC-ND 2.0
Hoi Frank was weer een intressant stukje van. Ik het net even geprobeerd tijdens de lunch pauze en het werkt echt. Ga het zeker vaker toepassen. Dank je wel. Veel succes nog, liefde kracht en wijsheid Tineke kessens
Dank je wel! Tof dat je het geprobeerd hebt.