Daar ben ik weer.

Ik weet niet of je mijn vorige blog hebt gelezen. 

Als je namelijk stress hebt omdat je zoveel te doen hebt, zou je dat eigenlijk niet verwachten.

Maar misschien was je nieuwsgierig en heb je snel de tekst gescand.

Nou, omdat ik je nu toch ‘aan de lijn heb’. Ben je zo nieuwsgierig? Is een hele goede eigenschap trouwens. Ik vind nieuwsgierigheid de motor van motivatie. 

Door mijn nieuwsgierigheid ben ik gaan onderzoeken of ik een marathon kon lopen, hebben we ons huis verkocht en zijn we tegenwoordig huizenoppassers.

Het probleem is alleen dat als je nieuwsgierig bent, en niet weet waar naar. Dus dat je niet echt een doel hebt.

Het ontbreken van helderheid over wat je wilt, maakt dan dat je eigenlijk alles wel interessant vindt. 

Dus hoe krijg je meer helderheid over je doelen?

Simpel gezegd, even de tijd nemen.
Achterover leunen en eens denken over wat je allemaal wilt.

Daarna natuurlijk een keuze maken. Maar dat is voor later.

Want wanneer ga je achterover leunen als je helemaal geen tijd hebt?
Plus, je hoofd zal enorm onrustig zijn als je zomaar even gaat zitten niksen.

Kijk, daar is meditatie dan weer goed voor.
Met ook nog een doel.

Namelijk even tot rust komen en je gedachten op een rijtje krijgen. Binnen 5 minuten!

Geloof me, die 5 minuten gaan je een geweldig rendement geven. Je krijgt er uren plezier voor terug.

Hieronder staat een korte meditatie voor je om je gedachten te ordenen en helderheid te krijgen in 6 korte stappen. De meditatie hoeft niet langer dan 5 minuten te duren.

Stap 1: Zithouding

Ga zitten op een comfortabele stoel of op de grond met je rug recht en je handen rustend op je knieën. Sluit je ogen langzaam en breng je aandacht naar je ademhaling.

Stap 2: Ademhaling

Begin met diep ademhalen door je neus, terwijl je je bewust bent van de lucht die in je longen stroomt. Voel hoe je borstkas zich uitbreidt bij elke inademing en ontspant bij elke uitademing. Laat je ademhaling rustig en natuurlijk worden.

Stap 3: Gedachten observeren

Terwijl je blijft ademen, merk op welke gedachten er in je opkomen, maar probeer er niet in mee te gaan. Laat ze komen en gaan als wolken aan de hemel, zonder er een oordeel over te hebben. Breng je aandacht telkens terug naar je ademhaling wanneer je merkt dat je afgeleid bent.

Stap 4: Focus op het nu

Breng je aandacht naar het huidige moment door je te concentreren op de sensaties in je lichaam. Voel de grond onder je, de spanning in je spieren, en eventuele andere fysieke sensaties die je opmerkt. Laat alles gewoon zijn zoals het is, zonder te proberen iets te veranderen.

Stap 5: Dankbaarheid

Neem een moment om dankbaarheid te voelen voor de mogelijkheid om te mediteren en om even stil te staan te midden van de drukte van het leven. Richt je aandacht op iets waar je dankbaar voor bent, groot of klein, en voel de warmte en vreugde die het met zich meebrengt.

Stap 6: Afronding

Neem nog een paar diepe ademhalingen en breng langzaam je aandacht terug naar je lichaam en de ruimte om je heen. Wanneer je er klaar voor bent, open je rustig je ogen en neem een moment om te voelen hoe deze korte meditatie je rust en helderheid heeft gebracht.

Veel succes en geniet van de helderheid die het je brengt!

Groet,

Frank Bruining

P.S. Volgende keer kom ik even terug op deze meditatie. Want om erachter te komen wat je wilt, is er namelijk nog een stap die je hierna kan doen. 

Tot dan!