Wat wil ik nou eigenlijk?
Eerlijk gezegd, ik heb geen idee.

Wat ik wel weet, is dat ik iedere dag doe wat ik belangrijk vind en waar ik energie van krijg.
Ik zeg vaak: ‘ik heb een leven waarvan ik geen vakantie van hoef te nemen.’

Klinkt mooi, maar het lukt me niet altijd hoor.
Er zijn dagen die voorbij vliegen en ik dingen heb gedaan die totaal onbelangrijk waren.
Van eindeloos scrollen op Facebook tot nieuwe software uitproberen.

Hoe bepaal je wat je belangrijk vindt?

Als ik kijk naar de top 5 waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed, is dat een mooi begin om te kijken of je op dit moment doet wat belangrijk voor je is.

In het boek ‘The Top Five Regrets of the Dying‘ van Bonnie Ware staat op nummer 1:

1. Had ik maar de moed gehad om mijn leven op mijn eigen manier te leiden, in plaats van aan de verwachtingen van andere te voldoen

Tip: check of je de verwachtingen van anderen niet zelf bedacht hebt. Meestal is het je eigen invulling.

Maar ja, wat is dan je eigen manier. Want weten we wel wat onze eigen manier is? Lees nog even door.

2. Had ik maar niet zo veel gewerkt en meer aandacht gegeven aan mijn gezin

Tip: misschien werk je gewoon graag en ben je het liefst van huis. Maar als het idee is, dat je veel geld moet verdienen om alles te kunnen betalen, kijk dan eens naar andere oplossingen. Bijvoorbeeld door kleiner te gaan wonen, of werk wat je vanuit huis kunt doen.

3. Had ik mijn gevoelens maar vaker getoond

Tip: door te zeggen wat je voelt, kun je de emoties laten gaan. Dit werkt bevrijdend. Hou je ze te lang binnen, dan werken ze beperkend en maken ze, vaak letterlijk, ziek.

4. Had ik maar meer contact met mijn vrienden gehouden

Tip: neem jezelf voor, iedere maand een dag met een vriend(in) contact te hebben. Meer mag ook natuurlijk. Het is wat je belangrijk vindt.

5. Had ik mezelf maar toegestaan gelukkiger te zijn

Tip: soms weet je gewoon niet dat je niet gelukkig bent. Je draait mee in de malle molen van het leven en denkt misschien dat het zo hoort. Dus stel jezelf de vraag of je echt gelukkig bent en waar je gelukkig van wordt.

En nu?

Bovenstaande punten zijn misschien open deuren. Maar ik vind het 5 mooie ijkpunten om te kijken waar je nu staat.

Punt 1 en 5 zijn redelijk algemeen.

Want, wat is nou je eigen manier en wat maakt je gelukkig?

Een hele handige manier om daarachter te komen, is de gratis karaktertest.

Test je sterkste karaktereigenschappen

Wetenschappers hebben 24 unieke eigenschappen ontdekt, die weer vallen onder 6 menselijke deugden zoals wijsheid, matigheid en moed.

Met een uitgebreide test ontdek je welke sterke karaktereigenschappen je van nature hebt en welke deugden het belangrijkst voor je zijn.

Sterke karaktereigenschappen zijn kwaliteiten die je vanaf je geboorte met je meedraagt en niet hebt hoeven leren. Dit is anders dan competenties en vaardigheden; competenties hebben meer met kennis en gedrag te maken, vaardigheden zijn aangeleerd.

De combinatie van deugden en karaktereigenschappen is waardevol. Je bepaalt hiermee wat je belangrijk vindt en waar je iedere dag mee in aanraking wil zijn.

Ik gebruik deze test voor mezelf en in de groepen die ik begeleid. Het geeft zeer praktische informatie in waar je van nature goed in bent en wat je belangrijk vindt in het leven.

Gratis test

Via de onderstaande link kun je de volledige test gratis doen.

Link: https://www.viacharacter.org/survey/surveys/takesurvey

Je kunt de test in het Nederlands doen als je wil. En voor de duidelijkheid: je hoeft niets te bestellen op de site, behalve als je een extra uitgebreid rapport wil. Maar ik zag de waarde daar niet van. Ik ben op geen enkele wijze verbonden met deze organisatie.

Mijn top 3 sterke karaktereigenschappen

Natuurlijk laat ik mijn resultaten zien. Ik heb de test nogmaals gedaan. En ik raad je aan de test ook meerdere keren te doen. Uiteindelijk blijven de resultaten gelijk, maar in het begin is het soms lastig de vragen juist te interpreteren.

Sociale Intelligentie – deugd: menselijkheid
“Ik ben me bewust van de motieven en gevoelens van andere mensen. Ik weet hoe ik me in verschillende sociale situaties kan bewegen en mij er comfortabel in voelen. Ik weet wat ik moet doen om anderen op hun gemak te stellen.”

Leergierig – deugd: wijsheid
“Ik hou ervan nieuwe dingen te leren. Zowel in een onderwijsinstelling als voor mezelf. Ik heb altijd genoten van school, lezen en musea, overal en altijd waar een gelegenheid is om te leren”

Creatief, origineel en vindingrijk – deugd: wijsheid
“Het bedenken van nieuwe manieren om dingen te doen is een essentieel deel van wie ik ben.”

In of uit de flow

Deze drie karaktereigenschappen komen het meest natuurlijk. Ik hoef er weinig moeite voor te doen. In mijn geval, het creëren van nieuwe meditaties en manieren om andere te leren hoe ze kunnen mediteren.

De lijst bestaat totaal uit 24 eigenschappen. En hoe lager op de lijst, hoe minder natuurlijk het voor je is. En je er meer moeite voor moet doen. Teamwerker staat bij mij onderaan. En dat klopt. Ik word heel ongelukkig als ik moet samenwerken in een team.

Wanneer je de top 5 met regrets pakt en de uitkomst van deze test, kun je goed bepalen waar je de meeste energie van krijgt en doet wat je graag zou willen doen. En of je nu vrachtwagenchauffeur, accountant of meditatiecoach bent, dat maakt niet uit. Dat zijn dingen die je kunt leren.

Ik zou een hele goede vrachtwagenchauffeur zijn, maar wel met telkens nieuwe routes en ik denk dat ik ook erg lang blijf hangen bij het tankstation om met iedereen te kletsen.

Ik ben benieuwd wat er bij jou uitkomt. Laat je het hieronder bij de reacties weten?