Op welk tijdstip kun je het beste mediteren?

In de afgelopen 20 jaar dat ik mediteer, heb ik alle tijdstippen al zo’n beetje gehad. En tot nu toe vind ik de ochtend nog steeds het fijnst. De avond komt op een goede tweede plaats.

Wat is het verschil in tijdstippen om te mediteren?

Ik merk een verschil in effect van de meditaties. Zo krijg ik er in de ochtend energie van en voel ik me klaar voor de dag. Terwijl de meditatie in de avond me helpt de dag van me af te laten zakken.

Hoe weet ik wat het juiste tijdstip voor mij is om te mediteren?

Om voor jezelf een tijdstip te bepalen waarin jij het beste mediteert, is het handig om eerst je doel met meditatie te weten. Wat wil je dat meditatie voor je oplevert?

Wil je je bijvoorbeeld beter kunnen concentreren, meer energie hebben of bewuster leven?

Korte en simpele meditaties voor meer concentratie

Als je je beter wil concentreren, is het handig om aan het begin van de dag te mediteren. Ik adviseer je om ook een aantal korte simpele meditaties te plannen gedurende je dag. Wanneer je je 5 minuten concentreert op je ademhaling, zonder er iets aan te veranderen, verdubbel je je concentratievermogen. Probeer maar.

Wakker blijven na de lunch

Heb je een belangrijke meeting? Mediteer tien minuutjes van tevoren en je gaat er scherper in dan ooit. Zelfs na de lunch. Ga voor je meeting een rondje buiten lopen en focus de eerste 5 minuten op het neerzetten van je voeten, daarna op alle kleuren die je ziet.

Met energie wakker worden

Wil je beter slapen en met energie wakker worden? Er gaat niets (nou ja, bijna niets dan) boven een goed partijtje mediteren voordat je gaat slapen. En je weet zelf wel hoe vervelend het is om niet goed te kunnen slapen. Mediteer 10 minuten voordat je naar bed gaat en je merkt dat je lekker ontspannen in je bed stapt. Je kunt een avondmeditatie doen met een stukje rustgevende muziek of luisteren naar een opname van kabbelend water.

Misschien ben je wel een van die Nederlanders die wel actie onderneemt.

Ken jezelf

Als je al langer mediteert, ben je er waarschijnlijk achter gekomen dat meditatie nog veel meer oplevert. Mediteren is ook een onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling. Door te mediteren, word je bewust van de betekenis van je gedachten en emoties. Plan dit soort meditaties op een tijdstip waarop je ze ongestoord kunt doen. Bijvoorbeeld heel vroeg in ochtend.

Waar begin je?

Kies een doel voor je meditatie en een tijdstip dat voor jou op dit moment het beste lijkt. Probeer het een week op steeds dezelfde tijd, zodat je er aan kunt wennen. Merk je dat het niet voor je werkt, bepaal voor de week erna een ander tijdstip.

Wat is voor jou het fijnste tijdstip om te mediteren? Laat je gedachten dit keer eens gaan in het reactieveld hieronder

 

Photo by Yaniv Knobel on Unsplash