‘Oké, dan spreken we af dat ik iedere week een webinar geef. Als test. Na 3 maanden kijken we wat het effect is’, zei ik tegen mijn coach.

Eén webinar heb ik gegeven.

“Weten wat je moet doen en het toch niet doen is een big fail.” Vind ik.

Ik kan mezelf wel voor m’n kop slaan.
Waarom doe ik het nou niet?

Zodra ik iets moet doen val ik stil, er komt niets meer uit mijn handen.
Behalve dan het posten van mijn laatste hardlooprondje op Facebook, Instagram en Strava.
Én nog even mijn mail checken natuurlijk.

Toen ik gisteren bij de Appie in de rij stond om af te rekenen wist ik opeens mijn pincode niet meer, tot ik mijn vingers de 4 cijfers zag intoetsen. Opeens wist ik het: dáár zit mijn oplossing.

Wij zijn gewoontedieren

Onze hersenen bevatten neurologische paden voor het doorgeven van elektronische pulsen. Hoe meer je een bepaald gedrag herhaalt, hoe meer een pad een snelweg wordt. Ga maar na: zelfs alles wat je moeilijk vond bij je eerste autorijles kun je tegenwoordig zonder na te denken vloeiend uitvoeren.

Je kunt gewoontes veranderen

Zelfs al heb je jaren niet geschaatst of gefietst, zodra je begint lukt het weer. Je kunt je dus wel voorstellen hoe lastig het is een neurologische snelweg te onderbreken. Toch lukt het, denk maar aan toen je verhuisde: in het begin pakte je nog weleens de verkeerde afslag. Maar gelukkig slijt dat snel: je hebt er niets meer te zoeken.

Hoe verander ík mijn gewoontes?

Op Facebook en op Strava heb ik wél iets te zoeken. De likes, de reacties en de kudo’s voor mijn prestaties geven mij een goed gevoel. De constante honger om het aantal ongelezen reacties naar nul terug te brengen is sterk: een dag niet op Facebook is een dag niet geleefd. 

Ik moet dus zorgen dat ik niets meer te zoeken heb op Strava en Facebook. En voor gedrag dat ik wél wil moet ik een nieuwe weg aanleggen. 

De eerste stap is: Strava en Facebook van mijn telefoon verwijderen. De tweede stap is om andere uitdagende activiteiten te zoeken. Om te voorkomen dat ik mijn tijd toch aan social media ga besteden. Die strategie heb ik eerder gebruikt, bij het trainen voor de marathon. Al mijn trainingen, mijn voeding en mijn slaapgedrag stonden in het teken van het kunnen rennen van 42,195 km.

Wat is nog meer handig?

Iedere dag je doelstellingen opschrijven helpt. Het is een soort reminder, maar dan krachtiger. Probeer het maar eens. Onderzoek toont aan dat het opschrijven van doelen  helpt om het vol te houden.

En nu?

  1. Kies een gewoonte waar je vanaf wil
  2. Haal alle verleiding weg die de gewoonte in stand houdt
  3. Kies een concreet en uitdagend doel dat je héél graag wil bereiken
  4. Kijk welke dagelijkse gewoonte je dichter bij dat doel brengt
  5. Schrijf iedere ochtend je doelstelling op

Probeer nou maar.

 

 

Photo by David Bruyndonckx on Unsplash