Nee.

Dit jaar niet.

Geen goede voornemens. Je houdt ze toch niet vol. Weet je nog dat je samen met zus naar de sportschool zou gaan?

Jullie gingen ook. Twee keer.

Typisch jou.

Ik snap het wel, hoor

Je gaat hartstikke gemotiveerd aan de slag met sporten, gezonder eten of meer lezen. Maar na een paar weken heb je er opeens geen tijd meer voor, of je vergeet het gewoon.

Maar waarom hou je het nou écht niet vol?

Stel je voor dat je een koelkast los vervoert in een pick-up, zo’n auto met een open laadbak. Zolang je rustig rechtdoor rijdt gaat het goed, zelfs bochten nemen lukt. Ga je te hard door de bocht of rem je plotseling, dan heb je grote kans dat de koelkast eraf valt.

Een nieuwe gewoonte aanleren werkt net zo. Als je meteen een jaarabonnement neemt op de sportschool, ál het lekkers uit je dieet schrapt of elke dag een uur lang wil mediteren vlieg je uit de bocht.

Begin klein

Begin daarom met kleine stapjes. Mini-stapjes, of misschien wel héél kleine mini-stapjes. Bijvoorbeeld met een meditatie van 1 minuut. Maar die doe je dan welke élke ochtend. Wil je minder eten? Neem een kleiner bord of drink meer water. Of ren iedere dag de straat uit en wandel terug, gewoon in je normale kleren. Zo ben ik ook begonnen, en nu loop ik marathons.

Zorg voor extreme motivatie

Doe je het echt voor jezelf, en niet voor je vriendin? Sta je er helemaal achter? Zit dat buikje écht in de weg? Stel jezelf voor hoe het is als je je doel hebt bereikt. Is je toekomstbeeld beter dan hoe je er nu bij zit? Dan heb je genoeg motivatie voor je doel. Samen met de mini-stapjes heb je een winnende formule.

Vertel het aan niemand

Uit experimenten blijkt dat het zo’n goed gevoel geeft als je je doelen aan anderen vertelt, dat het voelt alsof je ze al gehaald hebt. Op zich fijn, maar je komt niet meer in actie. Dus talk less, show more.

Een wijze les van de oude Grieken

Odysseus wist dat zijn bemanning de zang van de sirenen niet kon weerstaan. Elke man die ze hoorde moest ze volgen. Hij stopte was in hun oren.

Hoe doe je dat?

Wat helpt is om op te schrijven welke verleidingen je denkt tegen te komen en hoe je op ze wil reageren. Zodat je, als je toch in de verleiding komt bij die zak chips, tegen jezelf kunt zeggen: ‘Ik doe het niet.’

En als dat niet genoeg helpt?

Ga even iets anders doen. Loop een blokje om. Neem een bad. Aai de hond.

No shame. It’s a game

‘Everyone has a plan until they get punched in the mouth.’ — Mike Tyson

Lukt het toch een keer niet? Kijk dan gewoon hoe je het vanaf nu anders kunt doen. Er zijn meerdere wegen om je doel te bereiken. Zie het als een game: start gewoon opnieuw.

‘I never lose. I either win, or I learn.’ — Nelson Mandela

En nu?

Kies één voornemen en kies één mini-stapje dat je elke dag kunt doen. Bijvoorbeeld beter gaan slapen.

 

Photo by Leio McLaren (@leiomclaren) on Unsplash