In ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens ontmoeten we de oude vrek Scrooge. In de nachten voor Kerstmis krijgt hij in z’n dromen bezoek van 3 geesten. De geest van het verleden, van het heden en van de toekomst. 

Je kent het verhaal denk ik wel.

In z’n eerste droom keert hij terug naar z’n kinderjaren en ervaart de emoties die hij lange tijd heeft onderdrukt. De Geest toont Scrooge zijn jeugdvriendin Belle, die hem verliet vanwege zijn groeiende obsessie met geld. Scrooge ervaart de pijn van verloren relaties en begrijpt dat geld niet de enige bron van geluk is.

Hij realiseert zich de waarde van emotionele verbinding, liefde en vriendschap, en begint te beseffen hoe zijn keuzes deze relaties hebben beïnvloed.

De Geest van het Verleden laat Scrooge zien dat het nooit te laat is om te veranderen. Hij begrijpt dat hij nog steeds de kracht heeft om zijn toekomst te beïnvloeden door vriendelijker en empathischer te worden. Hij beseft dat het nooit te laat is om nieuwe keuzes te maken.

Meditatie

Sluit je ogen en breng je aandacht naar je hart. Visualiseer een oude vriend of geliefde voor je. Voel de warmte van de herinneringen. Stuur liefde en vergeving naar deze oude vriend of geliefde. Adem in en uit terwijl je je hart opent, alsof je in- en uitademt door je hart. Herhaal zoveel als goed voor je voelt.

Vraag jezelf af: “Hoe kan ik emotionele verbinding herstellen en koesteren in mijn leven?”

Open je ogen

Actie: Neem contact op met een oude vriend of familielid waarmee je het contact hebt verloren. Breng herinneringen opnieuw tot leven door foto’s te delen of oude verhalen te vertellen.

Reflectie: Noteer hoe deze herverbinding je emotioneel heeft beïnvloed en wat je hebt geleerd over de waarde van relaties.

Hartelijke groeten,

Frank Bruining