“Om 5 uur ’s ochtends, op 10 november 1938, braken tien nazi’s de deur van ons huis open. Wat ze mij hebben aangedaan, daar schaam ik me voor om het jullie te vertellen. Het was zo erg dat ik geloofde: Eddie, vandaag ga je sterven. 

Daarna lieten ze me de sloop van ons 200 jaar oude huis aanschouwen en vermoordden ze mijn geliefde hond Lulu, die geprobeerd had me te beschermen, voor mijn ogen. 

Ik verloor mijn waardigheid, mijn vrijheid en mijn vertrouwen in de mensheid. Ik verloor alles waarvoor ik leefde. Ik werd van een man gereduceerd tot niets.”

Eddie Jaku overleefde de Kristallnacht van 10 november, verloor al zijn bezittingen, zijn familie en zijn naam. 

In 7 jaar tijd ging hij van concentratiekamp naar concentratiekamp.
Hij eindigde in Auschwitz.

Eddie had door cholera en buiktyfus 65% kans om de bevrijding in juni 1945 niet te overleven. Maar hij herstelde en heeft de rest van zijn leven gewijd aan het pleiten voor vrede en vriendelijkheid.

Toen hij 100 werd, publiceerde hij zijn memoires met de titel: ‘De gelukkigste man ter wereld.’ Jaku overleed in 2021 op 101 jarige leeftijd. 

Zijn verhaal leerde me drie belangrijke lessen.

  • Vaardigheden. Investeer in je vaardigheden. Want die komen altijd van pas. Tot 3 keer toe werd Eddie gespaard van de gaskamer omdat hij vaardigheden bezat die hem onmisbaar maakten.
  • Hoop. Jaku had de hoop om weer verenigd te worden met zijn familie. Dat zorgde ervoor dat hij de verschrikkingen kon trotseren.
  • Sociale kwaliteiten. Contact maken en houden is van levensbelang. Eddie had een goede vriend waar hij veel mee optrok en veel mentale steun aan had.

“Als je gezond en gelukkig bent, ben je een miljonair. Geluk brengt ook een goede gezondheid voor lichaam en geest en ik schrijf mijn 99 jaar van gezondheid grotendeels toe aan een positieve en gelukkige houding. 

Eén bloem is mijn tuin; één goede vriend is mijn wereld. Mensen vergeten tegenwoordig om te stoppen. Ze rennen constant rond en weten niet waar ze naartoe rennen. Je moet de tijd nemen om gelukkig te zijn en van het leven te genieten. 

Er is een tijd om te lachen en er is een tijd om te huilen. Ik zie goede dingen in het leven. Nodig een vriend of familielid uit om samen te eten. 

Ga wandelen. Morgen komt wel, maar geniet eerst van vandaag!”

Bovenstaand komt uit de TEDtalk die Eddie op 99 jarige leeftijd gaf: TEDtalk ’A Holocaust survivor’s blueprint for happiness’.

Geniet van je dag!

Frank Bruining

P.S. Ik zie mensen het liefst in een positieve, gelukkige houding. Maar hoe doorbreek je je vaste patronen? Hoe stop je met constant in rondjes rennen?

Ik snap dat je soms niet weet hoe je uit die rat race kan stappen en gewoon weer kan genieten. Het is ook niet makkelijk. Als we al weten wat we willen, willen we snel resultaat. 

En dat werkt niet. Het is belangrijk om stapje voor stapje de rust terug te brengen. Een nieuwe basis te bouwen.

Iedere maand werk ik met de Members van het Membership met behulp van meditatie en motivatie aan mindset. 

Rustig aan ontdekken wat je wilt, tijd maken voor dat waar je beter in wilt worden en voor de belangrijke mensen in je leven.

Dat doen we allemaal in het Membership. Word ook Member: https://frankbruining.com/membership