Alles wat je doet heeft een effect op anderen. Dat zie ik ook met de blogs die ik plaats. Ik krijg prachtige bedankjes terug voor de afgelopen twee posts. 

Ja, en dat heeft ook effect op mij. Heb je me een reactie gestuurd, dan hartelijk dank voor je warme woorden.

Ik zou zo graag willen dat we allemaal veel liever voor elkaar waren in de wereld. Dat we met respect kunnen luisteren naar een ander. Dat is precies de reden dat ik bijna 21 jaar geleden voor mezelf begon. 

Ieder moment is een kans om aardig te zijn.

In het verhaal van Scrooge zien we hoe de gierigaard ervaart hoeveel effect zijn gedrag heeft op anderen. De Geest van het Heden laat hem zien hoe zijn werknemer Bob Cratchit, ondanks armoede, een warme kerstsfeer in zijn huis creëert. 

Scrooge ontdekt zijn compassie voor Bobs’ zieke zoon Tiny Tim en voelt de angst dat Tim het niet zal overleven. Hij beseft dat zijn eigen gedrag het leven van anderen beïnvloedt.

Scrooge realiseert zich dat hij op dit moment iets kan doen om de levens van anderen te verbeteren. Hij begint vreugde te vinden in het heden.

Meditatie

Adem rustig in en uit. Sluit je ogen en visualiseer een persoon met wie je misschien moeite hebt gehad. Stel je voor dat je in hun schoenen staat. Voel hun emoties. Stuur hen liefdevolle gedachten. Adem diep in en uit. 

Vraag jezelf af: “Hoe kan ik meer empathie en mededogen tonen in mijn interacties?”

Open je ogen.

Actie: Luister actief naar het verhaal van een vriend of familielid zonder oordeel. Probeer hun perspectief volledig te begrijpen.

Reflectie: Schrijf op hoe het tonen van empathie je relatie heeft verdiept en hoe je dit vaker kunt toepassen.

Warme groeten,

Frank Bruining