Toen ik ging trainen voor een marathon had ik nooit echt hardgelopen. Hoe moeilijk is het om de ene voet voor de ander te zetten, en dat steeds een stukje sneller?

Maar al gauw kwamen de vragen.

Wat zijn de beste schoenen?

Hoe vaak per week moet ik trainen? En hoe lang?

Helpt het als ik naar muziek luister als ik ren?

Wat is de beste app om m’n prestaties te tracken?

Met mediteren is het niet anders. Daarom in dit artikel: de meest gestelde vragen als je wil beginnen met mediteren.

Starten met mediteren. Hoe begin ik

Mijn advies: laat ieder resultaat los, en geniet van het mediteren zelf.

Waarom het resultaat loslaten?

Als je je focus hebt op het resultaat, kan het alleen maar tegenvallen. Want hoe vaak komen jouw verwachtingen uit?

Mediteren gaat over ontspanning, observeren en concentreren. In je meditatie ga je dat trainen, maar verwacht niet dat je al resultaat hebt na een paar dagen mediteren. Dus frustreer je zelf niet. Je moet al genoeg, geniet gewoon lekker van je momentje.

Maar ik heb wel een doel, moet ik dat vergeten?

Natuurlijk heb je een doel met meditatie. Misschien wil je minder snel afgeleid zijn, ontdekken wat je wil of jezelf relaxed voelen. Heb dat helder voor jezelf en kies één doel.

Beginnen met mediteren. Wat is het beste tijdstip?

Het beste tijdstip is dat moment waarop het voor jou goed uitkomt. Direct na het wakker worden werkt heel goed om de dag te beginnen. En om de dag lekker van je af te laten glijden, is ’s avonds voordat je gaat slapen een hele goede. Probeer het uit wat voor jou het fijnste voelt.

Maar ik vergeet het gewoon. Hoe kan ik mezelf herinneren te gaan mediteren?

Wat heel goed werkt, is het koppelen aan een andere dagelijkse activiteit.

Bijvoorbeeld: je hebt de kinderen naar school gebracht en komt thuis. Voordat je iets anders gaat doen, doe je je meditatie. En wat ook een handige is, is direct na het tandenpoetsen. Zo creëer je heel simpel een nieuwe routine.

Kun je niet zo snel een routine verzinnen, zet dan een reminder in je telefoon met een alarm.

Hoe lang moet de meditatie duren?

Als je net begint, mediteer tussen de 5 en 20 minuten. Je kunt dat heel simpel opbouwen aan de hand van het onderstaande schema.

Week 1: iedere dag 5 minuten

Week 2: opbouwen naar 7 minuten

Week 3: probeer 10 minuten

Week 4: als 10 minuten goed lukt, probeer je 15 minuten

Waar kan ik het beste mediteren?

Zoek een ruimte die je met een deur kunt afsluiten en waar je alleen bent.

Moet ik wel of niet op een meditatiekussen zitten?

Het maakt niet zoveel uit. Als het voor jou maar comfortabel is. In India zijn ze gewend om met gekruiste benen op de grond te zitten, dus is het logisch dat ze ook zo mediteren. In Nederland zitten we vooral op een stoel. Dus, ga zitten op een stoel.

Mag ik ook gaan liggen?

Liggen mag ook, maar val niet in slaap als je dat niet wil. Liggen wordt door je lichaam herkend als slaaphouding, dus dat zal eerder gebeuren dan wanneer je zit. Het is niet erg dat je in slaap valt, maar je bent niet aan het mediteren.

En dan zit ik, en dan?

Als je net begint met mediteren of het opnieuw wil leren, luister dan naar een geleide meditatie. Die zijn er met en zonder muziek.

Ik heb een hele mooie opbouw gemaakt met een paar geleide meditaties. Die hebben allemaal een subtiel muziekje en duren van 4 – 13 minuten. Je kunt deze mini-cursus hier aanvragen. Je hoeft alleen maar enkele instructies te volgen en dat maakt het mediteren makkelijk.

Ik word steeds afgeleid door mijn gedachten. Hoe krijg ik dat stil?

Het is heel normaal dat dit gebeurt. Probeer het ook niet stil te krijgen, want dat gaat je niet lukken. Het is al mooi als je het opmerkt en niet met je gedachten meegaat. Keer met je aandacht terug naar het object van je focus. Bijvoorbeeld de muziek, je ademhaling of de sensaties in je lijf. Vaak wordt in geleide meditaties precies gezegd waar je je aandacht op mag richten.

Heb je vragen? Stel ze hieronder zodat ik dit artikel kan uitbreiden.